Mentalno zdravlje i kreativno izražavanje

Svjetska zdravstvena organizacija (OMS) 2019. godine napravila je dokument analize velikog broja istraživanja (od 2000. do 2019.) na engleskom i ruskom jeziku koja bi ukazivala na pozitivan utjecaj umjetnosti na zdravlje. „Koji su dokazi za ulogu umjetnosti u poboljšanju zdravlja i blagostanja“. (What is the evidence on the role of the arts in improving health and well- being? A scoping review.)
Za cijeli tekst kliknite na više.

Budući da i mi kao Centar duboko vjerujemo u vezu između mentalnog zdravlja i kreativnog izražavanja i kroz naš rad potičemo klijente na različite načine kreativnog izražavanja, došli smo na ideju da približimo svima vama kreativni rad različitih umjetnika. Na ovoj našoj stranici čast nam je predstaviti mlade kreativce tj. osobe mlade duhom jer godine nisu važne.
mentalno-zdravlje-kreativno-izrazavanje-franka-grubisic-art

Franka Grubišić

Profili autora iz različitih grana umjetnosti

Neki od njih stvaraju prava umjetnička djela a neki lijepe, korisne i kreativne stvari.
Ako vas inspiriraju neka od njihovih dijela moći ćete ih direktno kontaktirati. Mi smo samo njihov prozor u svijet. Neki od njih su bili naši klijenti koji su u jednom trenutku svoga života osjetili potrebu poraditi na sebi, ili da se ojačaju ili da riješe različite poteškoće, a drugi su naši poznanici ili prijatelji. Otkuda ih znamo nije niti bitno, bitna su njihova kreativna djela koja mogu uljepšati vaše domove ili mogu i vas potaknuti na kreativno izražavanje.

Neke od njih je upravo kreativnost spasila iz tmurnog perioda života.
„Počela sam ilustrirati kada mi je bilo najteže nakon potresa i u lockdownu, to mi je održalo duh živim, kada ja nisam mogla …“ (Franka Grubišić)

Centar nije odgovoran za eventualno nekorektno ponašanje autora, ali nam svakako javite ako imate neugodno iskustvo.

Franka Grubišić

Rodom iz Šibenika, živi u Zagrebu, studira u Stockholmu, a mašta o Sydneyju. Strastvena je o mentalnom zdravlju i poziciji žena u društvu, te je tako osnovala i vodi svoja dva društvena biznisa koji se dotiču direktno toga: Unsetting Expectations i Oaza. Uz to, bavi se high-level poslovnim savjetovanjem za poduzeća u brzom rastu. Proklamirani je self-development book junkie, a u slobodno vrijeme, osim crtanja, gnjavi psa Lennyja, inovira u kuhinji i putuje.
Njene radove i kontakt možete vidjeti na linku:
Link na shop:
https://www.etsy.com/shop/studiofranka
Link na instagram: https://www.instagram.com/creatively.franka/

Ana Sakač

Nakon nekoliko godina rada u dizajn agencijama, odlučuje nastaviti samostalno raditi kao web i brand dizajner. Radi i na vlastitim projektima koji su vezani uz animacije i grafički dizajn. U slobodno vrijeme gleda anime, skuplja tenisice i lakove za nokte i pokušava pripitomiti svaku mačku koja joj uđe u vidno polje.

Web dizajn / branding: https://dribbble.com/anasakac
Twitter: https://twitter.com/aasakac
Besplatni sadržaji: https://drive.google.com/drive/folders/1tSZJbaeR0115D_zJtCM2DLb5h5bPyJyu?usp=sharing

Helena Šimunović

Nisam dobro ako nešto ne kreiram i ako imam previše slobodnog vremena zato mi je najbolje kada radim tri posla istovremeno. Volim sve što ima veze sa umjetnošću te je tako moje crtanje pruga po zidovima i izrada unikatnih okvira za ogledala prešlo u dizajniranje interijera. Nakon toga rodila se ljubav prema heklanju i izradu makrame proizvoda da bi sada trenutno radila art palačinke u boji. Jednostavno čovjek koji je umjetnik u duši tu svoju umjetnost može izraziti na razne načine i ne treba se sputavati.
Linkovi:
IG:
https://www.instagram.com/bonohome/
https://www.instagram.com/picassopalacinke/

FB:
https://www.facebook.com/bonohome.hr
https://www.facebook.com/bonohomeproducts
https://www.facebook.com/Picassopalacinke

Ivan Klindić

Nakon godina maštanja i rada na tome, uspio u svom velikom cilju – spojio dvije ljubavi (povijest i fotografiju) i pretvorio ih u posao. Od 2016. godine vodi zagrebački portal Lice Grada, a od 2018. godine vodi veliku bazu zagrebačkih fotografija smještenu na portalu/servisu fotografijezagreba.hr. Za sebe ambiciozno voli reći da mu je cilj dokumentirati kakav je Zagreb danas i svojim ga fotografijama učiniti vječnim za sve buduće generacije koje dolaze.

Linkovi
licegrada.hr
fotografijezagreba.hr
instagram.com/ivanklindic

Anita Radovčić

Nakon što je na Filozofskom fakultetu u Splitu završila engleski i hrvatski jezik i književnost, smjer anglistike i kroatistike, bavi se prevođenjem te postaje stalni sudski tumač za engleski jezik. Već tada osjetila je koliko slobodu dopušta samostalno kreiranje posla, ali nakon nekog vremena, prevođenje više nije predstavljalo izazov i smjer u kojem se želi kretati. Sa 27 godina seli se u Zagreb sa ciljem da uplovi u novinarske vode, a nakon iskustva rada u dinamičnoj news redakciji te pozicije urednice deska zaključuje da je najviše zanimaju lifestyle teme koje se bave kreativnijom, opuštenijom i ljepšom stranom života. Od saznanja da su upravo lifestyle vode one kojima želi ploviti pa do otvaranja portala Jolie.hr nije prošlo previše vremena. Upušta se u lansiranje portala Jolie.hr iako do tada nije imala saznanja što to točno sve uključuje niti kako bi trebala izgledati prodaja oglasnog prostora. Međutim, želja i ambicija za kreiranjem online kutka u kojem će prvenstveno žene pronaći informacije koje će im olakšati život, bila je presudna da Jolie projekt zaživi i već godinama djeluje kao bitan dio medijske lifestyle scene.

Link na web: https://jolie.hr/
Link na Instagram: https://www.instagram.com/jolie.hr/
Link na Facebook: https://www.facebook.com/jolie.heretoinspireyou/

Tihana Kunstek

Nakon gubitka kćeri u 39. tjednu trudnoće, odlučila sam svoju bol prenijeti na papir. Tako je nastao moj autobiografski roman Rekvijem za Lauru. Željela sam sa svima podijeliti svoju tugu, a istovremeno pomoći nekome tko je prošao sličnu tragediju. Bila sam kolumnistica na nekoliko portala za mame i djecu, no rođenje mog duginog dječaka je malo usporila moje ambicije. U listopadu planiram promovirati sljedeću knjigu, koja je nastavak prve i obuhvaća oporavak nakon gubitka djeteta. Inače sam jako vesela osoba, obožavam kuhati, trčati i planinariti, pa je moj život posvećen mom sedmogodišnjaku, suprugu i svim ovim nabrojenim ostalim ljubavima. Vegetarijanac sam, pa na svojoj FB stranici vrlo rado podijelim brze i ukusne recepte koji nastanu u mojoj kuhinji, ali i vaše. Često volontiram i sve to me baš jako ispunjava kao osobu, pa sam i sav svoj prihod od prvog romana darovala u dobrotvorne svrhe.

Linkovi
https://www.webknjizara.hr/knjige/proza/rekvijem-za-lauru-tihana-kunstek
https://web.facebook.com/veggiefordummies
https://sretnamama.hr/category/kolumne/tihana-kunstek/

Marta Vučković

Slavonka sam koja je završila Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci (mag. art.), a sada živim i radim u Zagrebu. Vizualna sam umjetnica koja voli raditi tradicionalno, digitalno, ali i eksperimentirati. Inspirirana svijetom kukaca, biljaka, geometrijom, ponavljajućim uzorcima i optičkim iluzijama, često gradim nadrealne svjetove kombinacijama nekih od spomenutih elemenata. U svoje radove rado skrivam vizualna iznenađenja koja ljudi često primijete tek na “drugi pogled”.

Linkovi:
Instagram: mintline.art
Mail: hello@mintline.art
Web: www.mintline.art

Ivana Reić

Dalmatinka sam sa Zagrebačkom obiteljskom adresom. Od djetinjstva ljubopitljivost liječim kroz kreacije koje stvaram u različitim medijima. Jednako volim raditi nešto svoje kao i pomagati drugima te me često nazivaju inkubatorom ideja. Najdraži su mi projekti oni koji me izbace iz zone konfora, a ujedno su zabavni i istraživački. Ljubav prema živim bićima, prirodi, ljudima i napretku osim u putovanjima i druženjima kreiram dizajnom proizvoda, u interijerima, fotografijama i osmišljavanjem aplikacija koje nas ponovno postavljaju u interakciju s prirodom i kreacijom. Optimizam i enuzijazam na najjače! Kako je to sve moguće i do kuda sam stigla možete pratiti na društvenim mrežama.

https://www.instagram.com/irarey
https://www.facebook.com/ivana.reic

Ivana Pleština

Rodom iz Klisa, živim i radim posljednjih 15 godina u Zagrebu. Oduvijek me privlačila umjetnost, posebno slikarstvo, ali nisam imala hrabrosti sama krenuti u te vode pa sam 2011. godine u Zagrebu upisala tečaj crtanja i slikanja kod akademske slikarice Petre Grozaj. Petra je uspjela iz mene izvući slikarsku dušu koja se godinama skrivala. Kao što je Picasso rekao da je slikarstvo samo drugi način vođenja dnevnika i ja pokušavam kroz svoje slike voditi svoj dnevnik, koji najbolje ocrtava stanje moje duše.

Link na Instagram
Link na Facebook
Link na članak

Gugi Goo (Dragana Jankovic)

je srpska suvremena umjetnica koji trenutno živi u Portugalu. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu, Srbija, i na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, Italija, prije nego što se konačno nastanila u Portugalu.
Ona slika apstraktna platna koja široko istražuju ljudsko stanje.
Njezini apstraktni radovi su energični, puni emocija i kombiniraju velike poteze boja sa negativnim prostorom. Gugi je inspirirana svakodnevnim životom, posebice ljudskim stanjem i različitim oblicima povezanosti među pojedincima. Također je pod utjecajem glazbe, lirike i snage riječi. U svojim slikama nastoji prenijeti osjećaj pokretanja ritmom i glazbom. Njezin temeljni cilj kao umjetnice je izraziti najdublje ljudske emocije kroz istraživanje svojih osobnih iskustava i osjećaja.

Linkovi :
https://www.instagram.com/gugigoo1/
https://www.artfinder.com/artist/gugi-goo/
https://www.saatchiart.com/gugigu30

Andrea Tintor

je diplomirana novinarka i PR menadžerica te strastvena zaljubljenica u pop kulturu. S ciljem da ukloni stigmu kako je pop kultura “samo zabava”, posljednjih pet godina za portal Jolie.hr piše tjednu kolumnu o fenomenima popularne kulture s ciljem da osvijesti kako je to zapravo – način života! Andreina strast je prenošenje znanja i educiranje o benefitima pop kulture kreiranjem komunikacijskih strategija i strukturiranja procesa osobnog brendinga, a sve to je “izbaždarila” u proteklih pet godina radeći kao novinarka za lifestyle portale, održavajući radionice o osobnom brendiranju te surađujući s poznatim medijskim kućama i sudjelujući u kreiranju projekata za globalno uspješne brendove. Trenutni fokus je usmjerila na rad u glazbenoj industriji.

LINKOVI
Instagram: https://www.instagram.com/andreatintor/
Web stranica: https://andreatintor.com

Mihaela Berg Divald

Rodjena sam u Slavonskom Brodu , zivim u Samoboru. Tijekom pandemije sam pocela proucavati i
eksperimentirati sa bojama , najvise me privukla „pouring“ tehnika , izlijevanja akrilnih boja na platno i tu sam se pronasla.
Slikanje je postalo moj hobi , kao i pisanje poezije i najsretnija sam kada mogu odvojiti koji sat i u miru mijesati boje i smisljati koncept svake slijedece slike. Veliki sam fan glazbe, bez koje ne mogu zivjeti i ona me inspirira u svakodnevnom zivotu, tako su i moje slike nadahnute glazbom i tekstovima pjesama koje slusam, te su neki radovi i nazvani po omiljenim pjesmama.
U to vrijeme ( pocetak 2020 g. ) smo osnovali i grupu entuzijasta na Facebook u nazvanu „Saturdaysongwriters“ , jer smo tijekom ozujka do lipnja 2020 , zajedno s frontmanom grupe Snow Patrol , Gary Lightbody pisali pjesme preko Instagrama live , svake subote . To je bilo izvanredno i neobicno iskustvo te je frontman na osnovu nasih lyricsa i njegove predlozene glazbe ,napisao pjesme i tako je snimljen CD s 5 pjesama pod nazivom „Snow Patrol and Saturdaysongwriters „ album „ The fireside session“ . * Prilayem i sliku CD cover a.
Sva zarada od CD a je isla u dobrotvorne svrhe , /Trusell Trust / Food company, a imena svih nas sudionika, Saturdaysongwritra, su objavljena na CD u, kako su SP i obecali. Moram priznati da je tih nekoliko mjeseci bila izvrsna terapija za nas, ocuvanje zdravlja , i mentalnog i fizickog, jer smo zaista prolazili teske trenutke i pandemiju i potrese a kao majka djeteta s autizmom ,a i sama imam zdravstvenih problema i nekoliko autoimunih i kronicnih stanja, jako mi je bilo tesko nositi se sa svime , tako da je „ povremeni“ bijeg u kreativnost bila najbolja odluka koju sam mogla donijeti za sebe i svoju obitelj.
Do danasnjeg dana redovito slikam (koliko mi obveze dopustaju ) a grupa Saturdaysongwriters je izdala dvije knjige poezije , gdje su objavljeni i neki od mojih radova ( poezija i slike ) a na zadnjoj „The Fire is still going“ moja slika je izabrana za naslovnicu knjige. Smatram da smo iz gotovo nemogucih okolnosti , koje su nam u tom trenutku nametnute, izvukli iz sebe najvise sto smo mogli a da ne govorim koliko se lijepih prijateljstava dogodilo kroz pisanje pjesama a na kraju i kreativnih suradnji i uradaka, poput dvije knjige poezije ,u planu je i treca.
Moje radove mozete vidjeti na Instragram profilu ©bergdivald ili na plogix.com galeriji , ciji sam clan a uskoro otvaram I Etsy shop , tako da ce radovi biti dostupni na vise platformi.
Saljem I link na YT , portfolio, gdje se mogu pogledati moji radovi kroz razdoblje od 2020 do 2022 g.
Zahavljujem svima na Vasem vremenu I zelim sve najbolje!
Mihaela Berg Divald