Virtualno izlaganje

U kliničke svrhe prisutno je od sredine 90-ih, a u protekla dva desetljeća napisano je preko 1000 znanstvenih članaka na temu korištenja virtualne tehnologije i njenoj prednosti pred konvencionalnim metodama.

Pri izvanredno stresnim situacijama i traumama, evolucijski najstariji dio mozga refleksno reagira na percipiranu opasnost pokrećući sve resurse za borbu ili bijeg iz te situacije. Također bilježi sve unutrašnje osjete u tijelu (poput ubrzanog lupanja srca, valova vrućine, drhtanja, vrtoglavice…) i vanjske čimbenike situacije (gdje se to dogodilo, što smo radili u tom momentu, tko ili što je bio uključen u situaciju…) od kojih stvara pravilo (emocionalno pamćenje) što u budućnosti treba izbjegavati. S vremenom sve slično tim početnim čimbenicima izaziva tu istu refleksnu reakciju straha i ugroze, bez obzira je li osoba stvarno u opasnosti ili ju samo zamišlja. 

To može dovesti do sve većeg izbjegavanja „opasnih“ situacija, smanjene kvalitete života, pretjeranog opreza i kroničnog anksioznog stanja koje nazivamo „strah od straha“.
Kako bi obrnuli takve obrasce ponašanja i doživljavanja, koristimo metodu postepenog izlaganja kao vrlo važan element u terapiji anksioznih poremećaja. Postepenim izlaganjem dolazi do novog učenja mozga koji više ne reagira refleksno i tako intenzivno na početne čimbenike. Taj proces nazivamo sustavna desenzitizacija.

Kako izgleda terapija

Virtualna stvarnost nam omogućava da stvorimo bitna obilježja situacije koja izaziva anksioznu reakciju na prihvatljivoj terapijskoj razini i na taj način dozvoljava klijentima da nauče kako takvu reakciju kontrolirati i kodirati u svoje emocionalno pamćenje kao bezopasnu situaciju.
Kako bi omogućili nesmetan rad u virtualnom okruženju u našem Centru koristimo vrhunsku tehnologiju koja uključuje Oculus Rift S virtualne naočale, laptop s visokim grafičkim performansama i kanadski In Virtuo softver sa sljedećim scenarijima:

In Virtuo softver
In virtuo softver Centar KBT
Virtualno izlaganje - psihoterapija

Scenariji

Specifične fobije
– strah od letenja avionom
– strah od pauka
– strah od zmija
– strah od pasa
– strah od mačaka
Opsesivno kompulzivni poremećaj
– opsesije o kontaminaciji
– agresivne i seksualne opsesije
– kompulzije provjeravanja
Socijalna anksioznost/socijalna fobija
– situacija u restoranu, učionici, dućanu
Posttraumatski stresni poremećaj
– automobilska nesreća
– seksualni napad
Generalizirani anksiozni poremećaj (GAD)
– primanje loših vijesti (u stanu, studentskom domu, na hitnom prijemu)
Virtualno opustanje - centar za kognitivno bihevioralnu terapiju_3d pregled
Virtualno opuštanje

U našem centru provodimo i virtualno opuštanje tj. vježbe mindfulnessa na virtualni način.
Pogledajte kratki video prezentacije. Vi ga u stvarnosti sa VR naočalama vidite trodimenzionalno.