photo

Mobing
(psihološko maltretiranje na radnom mjestu)

 

 

 

OSTALE POSLJEDICE

 

U Švedskoj 10-20% samoubojstava ima direktan ili indirektan uzrok u problemima na poslu (Leyman, H., 1996). Njemački istraživač H. Ege (1999) procjenjuje da je u Italiji taj broj oko 13%.

 

Ostale posljedice mobinga za pojedinca

 

Žrtve mobinga, osim ozbiljnih psihosomatskih smetnji, imaju i niz drugih posljedica.

 

a) Psihosomatske smetnje razlog su stalnih bolovanja i povratak na posao sve je upitniji, što može dovesti do dragovoljnog otkaza zbog potpune iscrpljenosti ili do dobivanja otkaza.

b) Nakon gubitka zaposlenja pojavljuju se novi problemi vezani za pronalaženje novog posla. Žrtva mobinga često je toliko iscrpljena da nije u stanju ni obaviti selekcijski razgovor. A kao što sam već napomenula, često je vrlo teško pronaći novi posao i to ovisi o mnogim faktorima: o vrsti profesionalnog iskustva i školskoj spremi, godinama starosti, spolu. Osobe koje su završile društveno-humanističke fakultete, osobe sa srednjom i niskom stručnom spremom imat će veće poteškoće. Menadžeri visoke razine imat će teškoća jer je ulazak u druge tvrtke zaštićen već postojećom hijerarhijskom strukturom. Čekanje je, za njih pogotovo, vrlo opasno jer na visokim razinama “tko stane, profesionalno je izgubljen”. Mobing dovodi i do gubitka samopoštovanja i gubitka socijalne uloge. Žrtva mobinga osjeća se bezvrijednom, beskorisnom u svakom smislu. Dovodi u pitanje ne samo svoju ulogu radnika nego i ulogu oca, supruga, brata, prijatelja. Često se zatvara u samoga sebe i prestaje komunicirati sa svima.

c) Česte obiteljske krize, stalne svađe katkad dovode i do rastave braka. Kao što smo već rekli, žrtve mobinga prestaju komunicirati ili svoj nakupljeni bijes iskazuju unutar obitelji. Posljedica takvog neprilagođenog ponašanja često je dvostruki mobing .

d) Promjene u socijalnim odnosima. Vrlo često povlačenje u samoga sebe i izoliranje dovode do gubitka prijatelja, a nerijetke su situacije u kojima i prijatelji pobjegnu jer ne mogu slušati svakodnevno opsesivno prepričavanje svega što se žrtvama mobinga događa u uredu, a ako su pritom još i nervozni, spremni na svađu, bijeg je zajamčen. Nažalost, vrlo su rijetke situacije u kojima prijatelji ostaju uz žrtvu i daju im svu potrebnu potporu da uspiju u svojoj borbi.

e) Osim socijalnih posljedica, moramo spomenuti i ekonomske. Zbog dugotrajnog izbivanja s radnog mjesta zbog bolovanja smanjuje se plaća žrtve, a otkaz ili ostavka ostavljaju veliku prazninu u kućnom proračunu, vrlo često ostaje nepokrivenu mjesecima, jer je često žrtva mobinga toliko fizički i psihički oslabljenja da nije u stanju odmah naći novi posao. Ako tim novčanim gubicima dodamo i sve troškove zbog specijalističkih pregleda, od kardiologa do psihologa, jasno nam je da je riječ o izuzetno velikoj ekonomskoj krizi s kojom se mora boriti žrtva mobinga. I na kraju, ako se žrtva mobinga odluči i na pokretanje parničnog postupka protiv zlostavljača, već osiromašeni kućni proračun bit će dodatno smanjen za vrijednost odvjetničkih honorara.


Centar za kognitivno bihevioralnu terapiju 2011.